Narodziny dziecka to sporo stresu. Nie wiemy jak się obchodzić z takim maluchem, jak go wykąpać, jak ubrać żeby nie zrobić krzywdy. Długie godziny spędzamy czytając skład mleczek, emolium i innych balsamów do skóry naszej pociechy. Często przy tym wszystkim zapominamy o żywieniu naszego brzdąca. Na początku wiadomo, mleko i mleko. Potem stopniowo dochodzą kaszki i powoli wprowadzamy warzywa.

Często też wtedy idziemy na łatwiznę kupując gotowe mieszanki i słoiczki. Są to rzeczy, które sami możemy zrobić w domu. Oczywiście producenci chwalą swoje produkty, że bez glutenu, że bez laktozy, że z milionem witamin i mikroelementów, często zapominając dodać informacje o zawartości cukru. Gotowe kaszki często w swoim składzie mają bardzo dużą ilość cukru i sztucznych aromatów, dlatego są tak chętnie zjadane przez naszych milusińskich. Ale może warto zastanowić się czy to najlepsze wyjście dla naszego dziecka karmić go zmiksowaną marchewką ze słoika skoro w ogródku mamy własnoręcznie pielęgnowaną?

Przepisy na obiad dla dzieci powyżej roku nie muszą być nudne, wtedy do menu dziecka dochodzą nowe artykuły spożywcze, które może jeść. Bogactwo warzyw i owoców sprawia, że codziennie możemy przygotować inny obiadek dla naszego malucha. Bardzo ważne, żeby dziecko od najmłodszego poznawało nowe smaki, w przyszłości nie będzie grymasić jeśli podamy mu do obiadu szpinak czy brokuł. Smaczne przyrządzanie potraw sprawi, że maluch będzie jadł wszystko.

Kiedy nie potrafisz gotować lub nie masz nowych pomysłów na zupki i kaszki, wtedy z pomocą mogą przyjść książki kucharskie z przepisami dla maluchów lub internet. Zdrowe żywienie w obecnych czasach stało się bardzo modne, kucharze, kucharki, ale i amatorzy prześcigają się w wymyślaniu nowych, coraz to lepszych dań. Spróbujmy zrezygnować z gotowych rozwiązań i poświęćmy chwile na na ugotowanie pysznej zupki warzywnej z grysikiem dla całej rodziny. Bo to co jedzą dzieci, jest także dobre dla nas.

Nie musimy gotować różnych dań dla domowników. Spróbujmy sami obiadków maluchów, jeśli nam zasmakują, to dziecku z całą pewnością też. pamiętajmy jednak by porcje dla dorosłych doprawiać dopiero na talerzu. Oszczędźmy dzieciom zbędnego dodatku soli czy cukru, możemy zastąpić je świeżymi ziołami, które posiadają wiele olejków eterycznych i witamin. Przepisy na obiad dla dzieci są genialne w swojej prostocie, a przez to zdrowe i pożywne.
Gotując w domu zaoszczędzimy też sporo pieniędzy na gotowe produkty, które czasem ze względu na przeznaczenie są dużo droższe. Po co przepłacać za marchewkę czy groszek.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here