W ostatnim czasie obserwujemy dynamiczny wzrost zainteresowania ekologią, a co za tym idzie również żywnością ekologiczną, której producenci zapewniają, że jest ona produkowana w sposób zgodny z wymaganiami dla środowiska naturalnego. Stosowanie sztucznych nawozów, herbicydów i pestycydów jest mocno ograniczone, a zwierzęta hoduje się bez użycia leków, antybiotyków i środków odrobaczających stosowanych powszechnie w intensywnej hodowli zwierząt gospodarczych. Sklep z ekologiczną żywnością zyskuje coraz więcej zwolenników, a klienci chwalą sobie polepszenie swojego stanu zdrowia.

Produkty ekologiczne

Aby określony produkt mógł nosić miano żywności ekologicznej lub bio, niezbędne jest uzyskanie certyfikatu niezależnej instytucji kontrolującej ekologiczne uprawy i produkcję. Aby w nazwie produktu mogło znaleźć się słowo „ekologiczny” albo „bio” – przynajmniej 99% składników musi pochodzić z upraw lub hodowli ekologicznych, a na etykiecie musi być podana informacja, które składniki nie są ekologiczne. Dodatkowo składniki niepochodzące z ekologicznych źródeł można uznać jedynie w przypadku, w którym nie istnieją ich ekologiczne zamienniki.

Czy żywność ekologiczna jest bardziej odżywcza?

Przewaga żywności ekologicznej nad konwencjonalną polega na braku pestycydów oraz konserwantów. Oznacza to, że produkt posiada znacznie mniej substancji, które można uznać za szkodliwe dla zdrowia. Badania asortymentu sklepów z ekologiczną żywnością nie są jednak jednoznaczne pod względem tego, czy produkty rzeczywiście są bardziej ożywcze od konwencjonalnych. Z pewnością wpływają lepiej na nasze zdrowie, a także zwiększają przyswajalność składników aktywnych.

Sklep z ekologiczną żywnością – co warto kupować?

Badania wykazały, że owoce i warzywa z upraw ekologicznych przeciętnie zawierają więcej witaminy C, niezbędnych minerałów i przeciwutleniaczy, niż te uprawiane w sposób konwencjonalny. W owocowych napojach bio zabronione jest stosowanie barwników, stabilizatorów i konserwantów, które wiążą się z nadaktywnością u dzieci, i sztucznych substancji słodzących. Dlatego też napoje owocowe są zdrowsze, jednak często również zawierają dużo cukru. Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że mleko ekologiczne może zawierać niemal o 75% więcej niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 niż zwykłe mleko. Dzieje się to za sprawą większej ilości koniczyny w paszy krów, które są hodowane ekologicznymi metodami.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here