Rozszerzanie diety niemowlęcia zawsze stanowi wyzwanie dla rodziców. Pojawia się wiele wątpliwości i pytań dotyczących wprowadzania nowych produktów do jadłospisu maluszka. Sprawdź, jak przygotowywać zdrowe i smaczne zupki dla niemowląt.

Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), wyłączne karmienie piersią powinno trwać przez 6 pierwszych miesięcy życia. Potem zaleca się wprowadzenie pokarmów stałych, co pozwoli zapoznać się dziecku z nowymi smakami.

Warzywa to podstawa

Schemat żywienia niemowląt sugeruje, aby jako pierwsze do diety wprowadzać warzywa. Dlatego najlepszym posiłkiem na początek będą zupki dla niemowląt. Przyrządzone ze świeżych produktów – na bazie wody, z dodatkiem dobrej jakości oleju rzepakowego, pomogą maluchowi wkroczyć w świat posiłków innych niż mleko mamy.

Najpierw zupki jednoskładnikowe

Jeżeli przygotowujesz pierwszą zupkę dla niemowlaka, niech składa się tylko z jednego warzywa. Chodzi o to, aby maluch poznał smak pojedynczych produktów i aby móc wychwycić ewentualne nietolerancje pokarmowe.

Jeśli chodzi do zupki dla niemowląt, na początek świetnie sprawdzą się: krem z dyni, krem z brokułów, krem z marchewki. Dopiero z czasem możesz łączyć składniki, przyrządzając zupę jarzynową oraz inne. W miarę rozwoju dziecka, trzeba dodawać także inne produkty, np. mięso drobiowe, królicze, cielęcinę czy mięso indycze. Wskazane są również ryby, np. łosoś, dorsz.

Zamiast soli – przyprawy

Żelazną zasadą przygotowywania posiłków dla niemowląt jest brak takich dodatków jak sól czy cukier. Są to składniki zakazane, ponieważ zaburzają prawdziwy smak warzyw oraz innych składników.

Z czasem, gdy już maluch przyzwyczai się do smaku jarzynek, możesz przyprawiać zupki. Jednak nadal musisz unikać soli czy cukru – w zamian sięgnij po łagodne zioła. To dobre rozwiązanie, ponieważ natka pietruszki, koperek, bazylia, oregano czy majeranek poprawiają trawienie i wpływają korzystnie na apetyt.

O czym jeszcze pamiętać, rozszerzając dietę niemowlęcia?

Jeżeli chcesz mieć pewność, że rozszerzanie diety malucha przebiega zgodnie z zaleceniami ekspertów, pamiętaj o:

  • odpowiedniej konsystencji – pierwsza zupka powinna mieć gładką i gęstszą konsystencję,
  • urozmaiceniu jadłospisu – aby dziecko miało szansę poznać smak większości produktów spożywczych,
  • podawaniu wody – co pomoże zapobiec zaparciom,
  • powrocie do konkretnego składnika kilkakrotnie – nawet wtedy, gdy maluch początkowo wykazuje niechęć. Jeśli odpuścisz, odbierzesz dziecku szansę na skosztowanie wielu nowych smaków.

Zgodnie z zasadami aktualnie obowiązującego schematu żywieniowego, Ty decydujesz co i kiedy dziecko zje. Jednak to niemowlę podejmuje decyzję, ile zje i czy w ogóle zje – dlatego musisz dostosować się do jego potrzeb.

[Głosów:2    Średnia:2.5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here